
30 okt Pressmeddelande VR-simulering hjälper bostadsköpare gå in i lägenhet som inte finns
Marco Jozic hade god hjälp av VR-tekniken när han skulle köpa en lägenhet som inte blir inflyttningsklar förrän 2019. Med hjälp av VR-glasögon och en handkontroll kunde han hösten 2017 stiga in i sin blivande lägenhet i Vegastan, Haninge. – Det är första gången den här tekniken används direkt mot köpare av bostäder, säger Johan Stribeck på Tikab, det företag som fått i uppdrag av BOX Bygg att ta fram lösningen.
– Tekniken som gör att man kan röra sig fysiskt i rummen, har funnits för spelare i några år, men inte använts av företag på det här sättet tidigare. Att vi på BOX Bygg ligger långt fram då det gäller att utnyttja teknik beror på att vi är ett litet företag som är snabba till beslut. Företaget startades för tre år sedan och valde från start att lägga sig i framkant när det gäller ny teknik, säger Adam Goczkowski, VDC-ingenjör på BOX Bygg.
– Scandinavian Property Group (SPG), som är byggherre, ska sälja 103 bostadsrätter i bostadsrättsföreningen Slänten. Den här tekniken är ett utmärkt hjälpmedel i arbetet berättar Patrik Granlund på Mäklarhuset i Haninge. Det enda problemet är att det är svårt att beskriva skillnaden jämfört med en vanlig 3D-animering på webben och att kunderna måste komma till vårt kontor för att kunna gå in i lägenheterna i den virtuella världen. Med den här tekniken kommer man in i en helt skalenlig lägenhet och kan se material och färger som stämmer överens med hur det ska bli i verkligheten. Kunden kan se entrén till huset, utsikterna från olika våningsplan, området runt om och pendelstationen som ska byggas i närheten
Utrustningen i sig är inte skrymmande, utan består av ett par VR-glasögon, två sensorer på stativ som känner av när besökaren ”rör sig i lägenheten” samt en handkontroll – som i ett spelprogram! Därtill kommer en kraftfull speldator.
För Marco Jozic underlättades köpbeslutet:
– Jag bor i stan men ville flytta till Haninge, där jag har både släkt och vänner. Den bostad jag har köpt är en tvårummare i Vegastan, en helt ny stadsdel för 10 000 invånare med cirka 3 000 nya bostäder.
– Utbudet av lägenheter i Vega är stort. Att jag valde just den här bostaden berodde på att den var välplanerad, läget är hyfsat nära stan och med pendeln i närheten behöver jag inte bil. Och så förstås att prisnivån var acceptabel. VR-tekniken var något helt nytt för mig. Det är stor skillnad jämfört med att se en vanlig planritning. När jag satte på mig VR-glasögonen öppnade sig en ny värld. Tack vare den fick jag svar på alla mina frågor. Jag fick direkt en känsla för hur stora rummen är, hur materialen och färgsättningen ser ut och hur mycket plats det är för att möblera lägenheten. Vanliga bilder, även i 3D, säger inte alls lika mycket. Ganska fantastiskt!
– Tekniken, som egentligen bör kallas ”immersiv VR-upplevelse i skala 1:1”, är enkel och vi kan ta fram de här lösningarna på mycket kort tid. Om man redan genomför projekteringen i 3D och lägger till inredningen blir det en mycket värdefull bieffekt för köpare som står inför sitt livs största affär, säger Johan Stribeck på Tikab, det företag som bland annat tagit fram en storskalig digitalisering av Slussen, och som har lång erfarenhet av 3Dvisualiseringar och animering
– Det tog fyra veckor att ta fram verktyget, säger Adam Goczkowski som ledde projektet tillsammans med Jonas Nolin på SPG. Arkitekten BSK och mäklaren deltog också i utvecklingen. – Det finns stora möjligheter för bygg- och fastighetsbranschen att bli mycket bättre genom att utnyttja teknik som redan använts av andra branscher, i det här fallet var det spelindustrin säger Stina Möller, utvecklingsansvarig och en av de tre grundarna av BOX Bygg.
Ytterligare information:
Stina Möller, BOX Bygg, tel. 070-833 65 03